logo stadsmuseum Lier

wisselpresentaties

Samen met verenigingen, wijken, andere groepen of personen gaat het museum op zoek naar hun erfgoed: objecten, verhalen, tradities. Het resultaat van het proces krijgt telkens een plek in het museum waardoor het voortdurend in verandering is. Kleine en grote wisselpresentaties vertellen steeds andere dingen over de stad (fotomateriaal © Jeroen Broeckx)

 

WISSELPLEK BUURTERFGOED

Stadsmuseum Lier gaat met wijken op zoek naar hun erfgoed. Hoe kijken bewoners naar hun omgeving? Welke zijn de zichtbare en onzichtbare sporen uit het verleden? Hier ontdek je wat zo’n erfgoedexpeditie in een wijk oplevert. In wisselende presentaties richten we de blik op andere delen van Lier. In 2018-19: Koningshooikt.

WISSELPLEK AMATEURKUNSTEN

Lier inspireert: het museum nodigt amateurkunstenaars uit om hun artistieke kijk op Lier te delen met de bezoekers. Welk perspectief kiezen ze? Welke plekken zijn populair? Wisselende presentaties tonen een diversiteit aan invalshoeken. In 2018-19: studenten fotografie en schrijven Academie Lier.

WISSELPLEK KUNSTOPDRACHT

Het museum vraagt hedendaagse kunstenaars om hun kijk op schoon en misschien ook minder schoon Lier in beeld te brengen. Ze worden uitgedaagd om Lier op een persoonlijke manier te benaderen. Op deze wisselplek tonen we telkens het resultaat van de jongste opdracht. In 2018-19: fotograaf Herman van den Boom.

WISSELPLEK ERFGOED VAN VERENIGINGEN

Welke objecten, verhalen en tradities koesteren verenigingen? Wat vinden ze waardevol om te bewaren en waarom? Op deze wisselplek tonen we telkens het resultaat van de zoektocht.

thuis

vanaf 21 april 2024

Tien jongeren die onlangs in Lier aankwamen, namen in het voorjaar van 2024 deel aan een artistiek project rond het thema thuis. Ze bespraken werk van fotografen, onderzochten kleur, licht en compositie en keken naar hun wereld door de camera. Ze werden uitgenodigd om bewust te kijken, te voelen en te reflecteren. Wat hen een thuisgevoel geeft, ontmoet je in deze expo.

Met dank aan:
Nisan Su Gyuney
Samuel Forero Perez
Marwa Ennakhlaoui Ouissaaden
Hiba Ennakhlaoui Ouissaaden
Vincent Ryszard Muziewicz
Sofia Kushnirchuk
Joao Victor Dias Quirino
O.S.
Muqadas Safi
Mariia Muhilia
Artistieke begeleiding: Gideon Hakker en Debby Huysmans
OKAN-begeleiding:  Marieke De Rop

Project naar aanleiding van erfgoeddag 2024