logo stadsmuseum Lier

thema's vaste presentatie

Stadsmuseum Lier vertelt verhalen over Lier en de Lierenaars. Niet chronologisch, maar rond thema’s die volgens de Lierenaars hun stad typeren. Het verbindt vroeger met nu en grote geschiedenissen met persoonlijke verhalen. De thema’s zijn verspreid over drie opeenvolgende zalen. Je kan die los van elkaar ontdekken en zo je eigen parcours uitstippelen. (fotomateriaal © Jeroen Broeckx)

 

Schoon Lier

Lierenaars zijn fier op hun stad, en kunstenaars en bezoekers zijn vol lof. Lier heeft ook minder mooie kanten, maar mensen zien vooral ‘schoon Lier’. Dit thema bekijkt dat fraaie uitzicht vanuit drie invalshoeken: Lier inspireert, Lier groeit, Lier nodigt uit.

Lierke Plezierke

Lier heeft niet alleen de bijnaam ‘Schoon Lier’, maar ook ‘Lierke Plezierke’. De stad is met andere woorden gekend als een plek van vrolijke ontspanning. Ingrediënten die Lier zo plezierig maken zijn: feesten, reuzen, muziek, liers vlaaike, Pallieter, Lierke Plezierke

Verbondenheid

Lier heeft veel gezichten. Ook Lierenaars zijn heel verschillend. Toch is er veel wat hen bindt.

Het Salon

Het Salon is de plek waar het museum de topstukken uit de collectie schone kunsten toont. Deze collectie bestaat vooral uit de schenking Wuyts-Van Campen (1887) en de schenking Caroly (1935).

Lier maakt het

Al sinds de middeleeuwen is Lier een bloeiend economisch centrum. De stad is een centrale handelsplaats die niet alleen aantrekkelijk is voor handelaars maar ook voor vele ambachtslieden.

Het Gulden Cabinet

Het Gulden Cabinet richt de blik op werk van Lierse kunstenaars.

Zorgende stad

De bloei van Lier was niet mogelijk zonder sociale organisatie, onderwijs en gezondheidszorg. Vroeger namen religieuze gemeenschappen veel van de zorgende taken in de samenleving op zich. Vandaag is dit vooral een opdracht van de overheid.

Fier Lier

Lierenaars die de stad op de kaart zetten.