logo stadsmuseum Lier

Bedevaartvaantje Heilige Cornelius

Objectnummer: 
A1751
Objectnaam: 
ets, bedevaartvaantje
Vervaardiger: 
Bernard Janssens
Materiaal: 

inkt (medium), papier (drager)

Techniek: 

gedrukt (geheel)

Afmetingen: 

(geheel) hoogte () 26.5 cm, (geheel) breedte () 44 cm

Opschriften en merken: 

opschrift (voorzijde, linksonder), opschrift (voorzijde, onder) : S. CORNELIS wort geviert inde CLUYSE der paters predik Heeren Binnen LIER patroen voor de vallende sickten en andere qualen D.D.F. Ben. Sailly idib : Supp 1688 ( Dono Dedit Frater Benedictus Sailly ibidem. Supprior 1688)

Beschrijving: 

Koperets. Eenzijdige afdruk met de voorstelling van de Heilige Cornelius, met tiara op het hoofd, een hoorn in de rechterhand en de pastorale staf met drie kruisen in de linkerhand. Links naast hem een kleine kapel met klokkentoren. Aan zijn voeten een naakt kind op kussens. In het midden een engel die een weegschaal vasthoudt met op de ene zijde een zak graan en op de andere zijnde een geknielde vrouw. Dezelfde vrouw zit rechts naast de weegschaal in normale gedaante. Haar gewicht wordt in graan als offer afgewogen om een genezing te verkrijgen. In de punt van het bedevaartvaantje een mand met kippen. Op de achtergrond een boom met prent van een Mariabeeld.
De Kluizekerk was in het bezit van een beeld en een reliek van de H. Cornelius. Men aanriep hem tegen stuipen, vallende ziekte en de ziekten onder het vee. Zijn feestdag viel op 16 september. Behoorde tot archief Bernard Janssens.