logo stadsmuseum Lier

Cantoortje met de Metamorfosen van Ovidius

Objectnummer: 
B0264.1
Objectnaam: 
schrijfmeubel
Plaats: 
Zuidelijke Nederlanden
Periode: 
tweede helft 17de eeuw
Iconografie/hoofdmotief: 
mythologie
Materiaal: 

ebbenhout (geheel), hoorn (decoratie luiken), ivoor (decoratie luiken), satijn (decoratie laden), ivoor (perspectiefje), ebbenhout (perspectiefje), glas (perspectiefje), palissanderhout (decoratie zijwand), ivoor (decoratie zijwand), ebbenhout (decoatie zijwand), metaal (handvat)

Techniek: 

geassembleerd (geheel), geborduurd (decoratie laden)

Afmetingen: 

(geheel) hoogte 58 cm, (geheel) breedte 72.7 cm, (geheel) diepte 39 cm

Afgebeeld onderwerp: 

1. Aan de oever van een kronkelende rivier bevinden zich verschillende vrouwen en boeren die door La, 2. Cadmus en Hermonia worden in slangen veranderd. Het tafereel beeldt het moment uit waarop Cadmus, 3. Man en vrouw lopen achter elkaar, voor een gebouw met open galerij op het gelijkvloers. Mogelijk, 4. Fragment uit de geschiedenis van Cefalus en Procris. Procris, met een hondje in de arm, biedt Ce, 5. Fragment uit het verhaal van Hyacinthus. Hyacinthus ligt gekleed in een halve wapenuitrusting do, 6. Een met huiden beklede man staat op het punt een vrouw in een monumentaal hemelbed te verleiden., 7. Ceres gaat op zoek naar haar dochter. Tijdens haar zoektocht belandt ze bij een huis waar een ou, 8. Fragment uit het verhaal van Procris en Cefalus. Teder buigt Cefalus zich over zijn geliefde hee, 9. Apollo volt de sater Marsyas. Marsyas is aan een boom vastgebonden terwijl Apollo hem van zijn h, 10. Einde van het verhaal van Piramus en Thisbe. Bij het zien van haar dode minnaar plant Thisbe zi, 11. Mercurius wiegt met zijn fluitspel Argus in slaap. Beide mannen zitten op een rots temidden van

Beschrijving: 

Cantoortje met de Metamorfosen van Ovidius. De twee buitenluiken van het met ebbenhout belijmd meubel zijn met geometrisch lijstwerk versierd. Aan de binnenzijde zijn ze verlevendigd met ovale velden die met schildpadschelp belijmd en met ivoren lijstjes afgelijnd zijn. In de bak van het meubel zijn tien laden met ivoren trekkers op symmetrische wijze rond het centraal portiekje geschikt: links en rechts telkens vier onder elkaar, boven en onder het deurtje telkens een. Al de voorborden zijn met voorstellingen uit de Metamorfosen van Ovidius in kleurrijk borduurwerk versierd. Rond elk voorbordje is een brede goudgalon gelegd en zijn S-vormige krullen geborduurd. Achter het centraal deurtje, dat binnenin geometrische patronen in ebben- en agaathout vertoont, is een perspectiefje aanwezig met een bijna vierkante plattegrond. Het vloertje heeft een dambordpatroon met afwisselend ivoren en ebbenhouten tegels. Beide zijwanden zijn geleed door zuilen en arcaden en met spiegels bekleed. Op de spiegelende achterwand is in het centrum een driehoekige constructie aangebracht die eveneens met spiegels bekleed is en geleed door een arcade. Wanneer de bak waarin het perspectiefje is ingebouwd, uitgeschoven en weggenomen wordt, komen drie geheime laden vrij die in de achterste wand zijn ingebouwd, het secreetje. De zijwanden van het meubel zijn met geometrische patronen uit ebbenhout, palissander en dun ivoren lijstwerk verlevendigd. Een metalen handvat is aan iedere zijwand bevestigd.