logo stadsmuseum Lier

wisselpresentaties

Samen met verenigingen, wijken, andere groepen of personen gaat het museum op zoek naar hun erfgoed: objecten, verhalen, tradities. Het resultaat van het proces krijgt telkens een plek in het museum waardoor het voortdurend in verandering is. Kleine en grote wisselpresentaties vertellen steeds andere dingen over de stad (fotomateriaal © Jeroen Broeckx)

 

WISSELPLEK BUURTERFGOED

Stadsmuseum Lier gaat met wijken op zoek naar hun erfgoed. Hoe kijken bewoners naar hun omgeving? Welke zijn de zichtbare en onzichtbare sporen uit het verleden? Hier ontdek je wat zo’n erfgoedexpeditie in een wijk oplevert. In wisselende presentaties richten we de blik op andere delen van Lier. In 2018-19: Koningshooikt.

WISSELPLEK AMATEURKUNSTEN

Lier inspireert: het museum nodigt amateurkunstenaars uit om hun artistieke kijk op Lier te delen met de bezoekers. Welk perspectief kiezen ze? Welke plekken zijn populair? Wisselende presentaties tonen een diversiteit aan invalshoeken. In 2018-19: studenten fotografie en schrijven Academie Lier.

WISSELPLEK KUNSTOPDRACHT

Het museum vraagt hedendaagse kunstenaars om hun kijk op schoon en misschien ook minder schoon Lier in beeld te brengen. Ze worden uitgedaagd om Lier op een persoonlijke manier te benaderen. Op deze wisselplek tonen we telkens het resultaat van de jongste opdracht. In 2018-19: fotograaf Herman van den Boom.

WISSELPLEK ERFGOED VAN VERENIGINGEN

Welke objecten, verhalen en tradities koesteren verenigingen? Wat vinden ze waardevol om te bewaren en waarom? Op deze wisselplek tonen we telkens het resultaat van de zoektocht.

Gegroet, O Lier!

2 april 2022 tot en met 24 januari 2023

Ook 75 jaar na zijn dood ademt Lier Felix Timmermans. Hij bepaalde mee het uitzicht van Lier zoals we de stad nu kennen.
De expo toont Schoon Lier door de ogen van de kunstenaar aan de hand van werken uit de collectie van het stadsmuseum en kadert binnen het project Felix75.
Op 24 januari 2022 was het exact 75 jaar geleden dat Felix Timmermans, ereburger van Lier, gevierd schrijver, tekenaar en schilder, overleed.
Stad Lier herdenkt hem dit voorjaar via tal van activiteiten.

Meer informatie vind je op www.felix75.uitinlier.be

In de expo tonen we Felix Timmermans' Pallieterkalender ‘het stadje’ uit 1929.
De kalender is in een nieuw jasje gestoken en wordt als verjaardagskalender verkocht in de museumshop.