logo stadsmuseum Lier

erfgoeddag

Beleef tal van activiteiten tijdens de Erfgoeddag 2023 op 23 april.

Voorstelling: De Lierelei
Karel Vingerhoets brengt het fabelachtig verhaal van de Lierelei. Sinds 2022 maakt het beest deel uit van de Lierse reuzentrein. Ontworpen en gemaakt door De Machienerie beweegt het zich kronkelend voort als een paling, geholpen door de vleugels van een duif, onder het diep geblaat van een schaap. Je beleeft het verhaal in goed en groot gezelschap van de reuzen op de plek waar zij thuis zijn, de reuzenhal.

• Plaats: Reuzenhal, Kazernedreef 99, 2500 Lier
  • ​Vertelmomenten om 10.30u en 11.30u (duurtijd 45min)
  • Schrijf hier in

Vertelpunt: Dierenpraat
Verspreid in het museum vind je vertelpunten waar een ervaringsdeskundige je opwacht. Hij neemt je mee naar de wereld van het dier waardoor hij gebeten is.
- Leven en laten leven en liefst nog meer leven. Hoe zit het met de biodiversiteit in Lier, groene stad aan het water? Natuurpunt legt uit.
- Altijd in de roos. Leer als een professional het struifvogelspel. Maatschappij De Kroon begeleidt je.
- De mammoet van Lier, de eerste vondst uit de ijstijd in België. Archeolier brengt eer aan onze held.
- Duivenmelken een sport? Over kweken, verkopen, wedstrijden en winnaars. Duivenmelker Tom Aerts demonstreert en legt uit

• Plaats: Stadsmuseum Lier
  • Doorlopend van 10u tot 17u

Lezing: Een veestapel in Lier met of zonder schapen
Tot in de 16de eeuw groeit en bloeit Lier mede dankzij de veemarkt. Hoe komen we daar aan? Hoe moeten we ons dat voorstellen? Hoe werkte dat stapelrecht op vee? En wat bracht het ons op? Erik Aerts, professor em. economische geschiedenis, legt het ons vakkundig uit.

• Plaats: Stadsmuseum Lier
  • Lezingen om 14u, 15u en 16u

Lezing: Sluipwespen, de natuurlijke vijand van houtkevers
Je zag het allicht al eens, een tafel, kast of stoel aangetast door houtborende insecten. Soms zijn objecten zo groot of moeilijk bereikbaar dat ze niet door een gewone bestrijdingsmethode kunnen behandeld worden. Dat was het geval in het historisch salon van het museum. Sluipwespen bieden dan een oplossing. Hoe gaat dat in zijn werk? Restauratiefirma Remmen toont en legt uit.

• ​Plaats: Stadsmuseum Lier
  • Lezingen om 14.30u en om 15.30u